18-11-2022 09:29
Zgodność pracy z tematyką konkursu, walory edukacyjne promujące zdrowe odżywianie, ale też oryginalność podejścia do tematu oraz estetyka i samodzielność wykonania prac – na tego typu elementy szczególną uwagę zwracała komisja jury oceniająca kulinarne dzieła uczestników szkolnego konkursu pod hasłem „Jem sezonowo – zdrowie na talerzu”. W Zespole Szkół w Teresinie, który był organizatorem przedsięwzięcia, w czwartek 17 listopada br. odbyło się podsumowanie wydarzenia.
Do konkursu zgłosiło się sześć klas. Na przygotowanych przez siebie stoiskach poszczególne grupy prezentowały przygotowane własnoręcznie potrawy z wykorzystaniem produktów sezonowych i lokalnych. Wszystkie prezentujące klasy wykazały się twórczym podejście do tematu wkładając w swoją pracę ogromne zaangażowanie i pomysłowość. Fundatorem nagród w postaci dofinansowania do wycieczek szkolnych była Rada Rodziców. Na zakończenie wszystkie uczestniczące grupy poczęstowane zostały smacznymi jabłkami i zdrowymi jogurtami.
Klasyfikacja końcowa konkursu przedstawia się następująco:
I miejsce – kl. I KMML (wych. Grzegorz Więcek),
II miejsce – kl. II TL (wych. Justyna Pawłowska-Gut),
III miejsce – kl. II KM (wych. Katarzyna Wróbel).
Wyróżnienie otrzymała kl. IV TMRM (wych. Katarzyna Michałowska). Ponadto kl. III TL (wych. Małgorzata Rutecka) oraz kl. I TMRM (wych. Ewelina Nosarzewska) otrzymały dyplomy za udział w konkursie.
Wszystkim klasom oraz ich opiekunom składamy najserdeczniejsze podziękowania za wkład pracy, promocję lokalnych i sezonowych produktów. Podziękowania składamy za ufundowanie jogurtów dla uczniów naszej szkoły firmie Bakoma oraz Grupie Producenckiej Kampinos p. Halinie Ziółkowskiej za pyszne jabłka.
Przedsięwzięcie odbyło się w ramach jednej z części pikniku sportowo-rekreacyjnego związanego z otrzymanym przez szkołę wyróżnieniem w województwie mazowieckim jako „Szkoła Ponadpodstawowa Promująca Aktywny Styl Życia”.
Ewa Dzikowska
ZOBACZ GALERIE